Bucovina , meleagul meu natal
Daca esti nascut in Bucovina, trebuie sa spui ceva

 

Biserica de lemn Calugarita 1717
     media: 5.00 din 1 vot

Biserica de lemn Calugarita 1717 – Horodnic – judetul Suceava

Biserica de lemn are hramul Sfantei Cruci si se afla in Horodnicul de Jos ,intr-o zona denumita de localnici “Calugarita”, dateaza din anul 1717, potrivit inscriptiei de pe usa bisericii: “Aceasta casa a lui Dumnezeu (este) ridicata in anul 7225. ” Pe pragul de sus al intrarii se afla inca o inscriptie, intre doua rozete artistic sculptate, care pare sa aiba urmatorul cuprins: “Sa s (a) stie cine au schierisit (. . . ) Simion, in 7225 iunie 11.”.Ea s-a pastrat nemodificata , cu exceptia acoperisului de tabla , care a fost adaugat in 1911 , ca o masura de urgenta . Este un proiect de inlocuire a acoperisului cu unul din sindrila, cum a fost acoperisul original.

Initial a servit ca biserica a schitului de calugarite din Horodnic.Dupa traditie, aceasta bisericuta este al treilea locas de inchinaciune al schitului, celelalte doua fiind arse si jefuite de tatari.Dupa ce schitul de maici a fost desfiintat a deservit ca biserica parohiala pana in 1814.

Dupa moartea lui Stefan cel Mare , manastirea de la Horodnic a fost pradata si incendiata de tatari , pe locul unde a fost altarul fostei biserici s-a ridicat o cruce de piatra care dainuie si astazi .la o suta de metri a fost ridicata actuala biserica .Nu se stie de cine a fost ridicata , se banuieste ca de calugarii de la manastirea Putna ,pentru ca la un moment dat , manastirea Horodnic a fost inchinata manastirii Putna .Traditia batraneasca povesteste despre clopotele manastirii , ca s-ar gasi intr-o mlastina din apropriere,fiind ascunse de ochii navalitorilor.


Interiorul bisericii este foarte valoros ( am sa revin cu fotografii daca o sa mi se parmita sa fotografiez ) , pe peretele pronaosului se gasesc 13 icoane pe lemn datand din secolul al XVIII-lea, reprezentand pe Mantuitorul si pe cei 12 Apostoli, iar pe peretii naosului se afla 10 icoane praznicare provenind din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. O icoana a Mantuitorului-Arhiereu din altar pare sa aiba aceeasi vechime.Catapeteasma care desparte altarul de naos este lucrata in 1782, potrivit insemnarii cu litere chirilice din partea stanga sus a iconostasului: “1782, Vasilii Gradul au zugravit aceasta catapeteasma, iulie 28, zugrav”. 
Reclama OnLinevizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare