Bucovina , meleagul meu natal
Daca esti nascut in Bucovina, trebuie sa spui ceva

 

Căsătoriile în Horodnic
     media: 5.00 din 2 voturi

Căsătoriile în Horodnic se desfăşurau atunci ca şi acum parcurgînd anumite etape, cu respectul anumitor reguli statornicite, şi cu un anumit fast. Dacă regulile generale erau aceleaşi pentru toţi, fastul avea menirea să etetaleze în ochii tuturor darea de mînă a familiilor ce se încuscreau, sau cel puţin

a uneia dintre ele. În Concepţia tatei, nunta era o formalitate necesară, iar fastul de proporţii o inutilitate, menit doar a hrăni vanitatea. A decurs după tipic. Cu vătăjei ce au învitat rude şi familii cu legături afective să poftească – după dorinţa ,,jupînului mire şi a jupînesei mirese’’- a lua parte ,,mîine la nuntă şi searala pripoi’’. Cu trimiterea în sîmbăta premergătoare duminicii hărăzite nunţii a căruţelor pentru a primi şi aduce zestrea miresei. Această misiune era încredinţată unor prieteni de holteire – neînsuraţi – şi se desfăşura la casa miresei cu mare tămbălău şi muzică, în chiote de mare bucurie şi veselie, se ţineau discursuri şăgalnice la care druştele – prietenele miresei – dădeau replici cîntate pe melodii consacrate exclusiv unor asemenea momente. În această atmosferă de voie bună şi şagă zestre era scoasă din caasă, trecînd din mînă în mînă – jucată – şi apoi aşezată în căruţele mirelui. Cu un ceremonial deosebit şi în cîntări ironice era predată cămaşa pentru soacra mare, cadoul de nuntă din partea norei. Întoarcerea decurgea cu aceeaşi veselie, dar nu arareori pe uliţele satului răsunau în cor strigături zeflemiste ale însărcinaţilor cu această treabă :


Uiuiu ! pe dealul gol

Că mireasa n-are ţol;

Da i-a face mirele,

Cînd a tunde cîinele !


A doua zi, duminica dimineaţa, a fost făcut si pasul cel mult rîvnit, pas care avea să încheie o etapă în viaţa unui om, avea să puie capăt unor frămîntări tinereşti şi avea să deschidă calea spre lume nouă, celor şapte copii.


Ca în ,,Nunta Zamfirei’’, un convoi de căruţe cu nuntaşi a urcat mai întîi pe dealul unde, emoţională şi primind ultimele indicaţii privind ceremonialul prin care va trece, îi aştepta mireasa. Cei trei ţigani şi-au acordat cu emfază diblele şi, în tinda casei a răsturnat ,,jelea miresei’’. Moment emoţional în viaţa fetelor satului, care numai arareori nu reuşea să stoarcă lacrimi, şi nu numai din ochii celei în cauză, dar şi din a soacrei mici, a surorilor ce se despărţeau şi chear a druştelor mai slabe de înger.


Luîndu-şi rămas bun ,,de la fraţi, de la surori’’, cea care nu avea să se mai vadă fată a fost luată în primărie de nănaşi, urcată în căruţă rszervată ei şi, înconjurată de prietenele cu care a fetit, a plecat ,,cu lăutari’’ pe drumul fără de întoarcere a tuturor femeilor.


Alături, în faţa altarului, au primit încuviinţarea şi binecuvîntarea unirii pînă la moarte. Printre salbe de bani vechi şi mărgele ce i-au aparţinut, aveam să găsesc mai tîrziu, într-o despărţitură a fostei ei lăzi de zestre cu care a venit la noua casă, cele două verighete din alamă, coclite de vreme, verighete pe care le-au purtat în acea zi.


În zorii zilei de luni, spre sfîrşitul ,,pripoiului’’, neveste tinere au dus la îndeplinire un ultim ceremonial : îmbroboditul miresei ; cu asta, datina a consacrat-o în noua ipostază, de nevastă şi viitoare mamă. 
Reclama OnLinevizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare